Bakława
Składniki
400g ciasta filo
400g orzechów mix (użyłem orzechów włoskich, migdałów i
pistacji)
100g cukru
250g masła roztopionego
Syrop
250ml wody
300g cukru
skórka z jednej pomarańczy
Do rondelka wlać wodę dodać cukier i skórkę z obranej
pomarańczy. Gotować na małym ogniu około 10minut. Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy zmiksować z cukrem by były drobno posiekane.
Blachę do pieczenia wysmarować roztopionym masłem i układamy
5 płatów ciasta, każdy smarując masłem. Następnie wysypujemy połowę orzechów. Przykrywamy
go kolejnymi pięcioma płatami ciasta, który znowu smarujemy roztopionym masłem
i wysypujemy pozostałe orzechy. I znowu powtarzamy czynność z płatami ciasta. Ostatni
płat też smarujemy z wierzchu masłem. Nożem nacinamy surowe ciasto w kwadraty i
dopiero wstawiamy do pieczenia na 45minut w temp.180°C.
Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i polewamy syropem
cukrowym.
Komentarze
Prześlij komentarz