Tagliatelle razowe z polędwiczką wieprzową i boczniakami (orientalna marynata)
Składniki /4 porcje
200g mąki razowej
100g mąki pszennej +
na podsypanie
2 jaja
200g polędwiczki wieprzowej
250g boczniaków
200g pomidorków cherry
1 ząbek czosnku
1 łyżka imbiry marynowanego
1 łyżka posiekanej kolendry
4 łyżki sosu teriyaki
4 łyżki sosu sojowego
olej, sól, pieprz
Polędwiczki pokroić w paski dodać posiekany czosnek, imbir, kolendra,
sos sojowy i olej odstawić mięso do lodówki na godzinę by się zamarynowało.
Wymieszać mąki razem, dodać ½ łyżeczki soli i 2 łyżki oleju,
dodać jaja połączyć ze sobą składniki dodając niewielką ilość gorącej wody. Zagnieść
gładkie i sprężyste ciasto.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut.
Ciasto podzielić na części i rozwałkować cienko podsypując
mąką pszenną.
Skroić na długie wstążki. Ugotować w osolonej wodzie z
dodatkiem oleju.
Boczniaki pokroić w paski podsmażyć, następnie dodać polędwiczki
wraz z marynatą smażyć kilka minut dodać przekrojone na połowę pomidorki,
teriyaki i makaron oraz kilka łyżek wody z gotowania makaronu smażyć jeszcze
około 2 minut by makaron wchłoną sos.
Komentarze
Prześlij komentarz