Biszkopt orzechowy z pianką rozmarynową
Składniki /forma 36/24cm
10 jaj
300g orzechów włoskich
300g cukru
30g mąki pszennej
MASA PIANKOWA
500ml śmietanki 30%
3 białka
10g żelatyny
4-5 gałązek rozmarynu
15g cukru
Orzechy zmielić. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy
z cukrem na puszystą masę.
Utarte żółtka łączymy z mąką i mielonymi orzechami na
jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodaj do masy orzechowej w dwóch
turach delikatnie mieszając.
Ciasto pieczemy w 170°C około 45-50minut. (do suchego
patyczka)
Śmietanę i gałązki rozmarynu z cukrem podgrzewamy na ogniu
około 10-15minut.
Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody by spęczniała,
tak przygotowaną żelatynę przekładamy do gorącej śmietanki i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie usuwamy gałązki rozmarynu i przecedzamy przez sitko. Odstawiamy do
wystudzenia.
Gdy śmietana zacznie tężeć ubijamy białka na sztywno i
dodajemy do śmietanki delikatnie mieszamy do połączenia.
Ciasto wystudzić odciąć wierzch i rozdrobnić. Nałożyć piankę
rozmarynową i posypać rozdrobnionym ciastem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz