Biszkopt orzechowy z pianką rozmarynową



Składniki /forma 36/24cm
10 jaj
300g orzechów włoskich
300g cukru
30g mąki pszennej

MASA PIANKOWA
500ml śmietanki 30%
3 białka
10g żelatyny
4-5 gałązek rozmarynu
15g cukru

Orzechy zmielić. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Utarte żółtka łączymy z mąką i mielonymi orzechami na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodaj do masy orzechowej w dwóch turach delikatnie mieszając.
Ciasto pieczemy w 170°C około 45-50minut. (do suchego patyczka)

Śmietanę i gałązki rozmarynu z cukrem podgrzewamy na ogniu około 10-15minut.
Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody by spęczniała, tak przygotowaną żelatynę przekładamy do gorącej śmietanki i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie usuwamy gałązki rozmarynu i przecedzamy przez sitko. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy śmietana zacznie tężeć ubijamy białka na sztywno i dodajemy do śmietanki delikatnie mieszamy do połączenia.

Ciasto wystudzić odciąć wierzch i rozdrobnić. Nałożyć piankę rozmarynową i posypać rozdrobnionym ciastem. Odstawić do lodówki do stężenia.


Komentarze

Popularne posty