Burger z jelenia



Składniki /4 porcje
600g mięsa z jelenia (udziec)
4szt bułki z ziarnem
2 łyżki sosu wostershire
150g cebuli czerwonej
30g żurawiny
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
50ml wina czerwonego
30g masła
pomidor
rukiew wodna
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz


Sos do burgera: majonez wymieszać z chrzanem.
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle, jak się zeszkli dodać wino, żurawinę, miód i ocet balsamiczny dusić na małym ogniu aż płyn odparuje –wystudzić.
Mięso zmielić doprawić solą i pieprzem, dodać sos wostershire i 5-7 łyżek zimnej wody wyrobić mięso. Mięso podzielić na 4 i uformować burgery usmażyć na patelni grillowej.
Bułki podgrzać w piekarniku i złożyć burgery.



Komentarze

Popularne posty