Rolada z karpia z suszonymi śliwkami kaszą jęczmienna i sosem śliwkowym
Składniki/3porcje
600g fileta z karpia
100g suszonych śliwek (60g na roladę 40g na sos)
60ml wina czerwonego
100ml bulionu drobiowego
100g cebuli
2 łyżki miodu
80g wędzonego boczku
3-4szt grzybki suszone
120g kaszy jęczmiennej
olej, sól, pieprz
Z karpia skroić cienką warstwę mięsa doprawić solą i
pieprzem. Na części z skórą położyć wymoczone suszone śliwki zwinąć tworząc roladę.
Folie aluminiową posmarować olejem ułożyć na niej roladę i zwinąć. Gotować 12-15
minut.
(odciętą część mięsa można wykorzystać np. na kotlety
mielone)
50g cebuli pokrojonej w kostkę zeszklić dodać śliwki, wino,
bulion i miód gotować na małym ogniu około 20 minut – zmiksować doprawić solą i
pieprzem.
W rondelku zeszklić pozostałą cebule dodać drobno pokrojony
boczek, kasze i grzyby zalać wodą w stosunku 1:2 posolić gotować na małym ogniu
15-20minut zależnie od gatunku kaszy. Wyłączyć gaz zostawić kaszę jeszcze na
jakieś 15 minut, aby wciągnęła całą wodę
Komentarze
Prześlij komentarz