Śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z podpłomykiem
Składniki/3porcje
500g śledzia marynowanego
50-60g śmietany 18%
60g musztardy francuskiej
1 łyżka octu winnego
2-3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
20g miodu
roszponka
ogórek konserwowy
czerwona cebula
marynata do śledzi:600ml wody, 120ml octu, , 30g cukru,
liście laurowe, ziele angielskie, sól.
Solone płaty śledziowe wymoczyć.
Z wody i octu ugotować zalewę, dodać sól, cukier, i
przyprawy – wystudzić.
Śledzie włożyć do zalewy na 2 dni.
Podpłomyk: 120g mąki, 70ml ciepłej wody, ½ łyżeczki soli
Składniki suche mieszamy z wodą i wyrabiamy ciasto. Podzielić
na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie placki, które wrzucamy na
rozgrzaną, suchą patelnię.
Miód, ocet, musztardę, olej wymieszać razem, na koniec dodaj
śmietanę i posiekany koperek.
Zamarynowane śledzie podaj z sosem musztardowym, ogórkiem
konserwowym, roszponką, cienko krojoną czerwoną cebulą i podpłomykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz