Polędwiczka wieprzowa z marchewkowym puree panierowanym i kalafiorem romanesco
Składniki /2porcje
300g polędwiczki wieprzowej
6 plastrów boczku wędzonego
250g marchwi
150g ziemniaka
40-50g masła
200g kalafiora romanesco
100ml czerwonego wina
2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
bułka tarta do panierowania
1 jajko
sól, pieprz, imbir mielony, olej, majeranek, rozmaryn, czosnek
mikro zioła do dekoracji
Marchew i ziemniaka obierz i pokrój. Ugotuj w lekko osolonej
wodzie. Odcedź przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiksuj dodając łyżkę
masła i szczyptą imbiru.
(jeśli puree będzie za luźne dodać więcej ziemniaka) Z puree
uformować kulki i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na
oleju.
Kalafiora romanesco ugotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki oczyścić z błony i pokroić na 6 kawałków. Polędwiczki
przełożyć do miski doprawić solą, pieprzem, majerankiem, olejem, posiekanym
jednym ząbkiem czosnku, i jedną gałązką rozmarynu. Pozostawić w marynacie na
minimum 6h.
Zamarynowane polędwiczki owinąć plastrami boczku i obsmażyć
z każdej strony około
2-3minuty następnie
wstawić do piekarnika na 8 minut 180°C.
Na patelnie po smażeniu polędwiczek wlać wino, miód, ocet i dżem
porzeczkowy gotować kilka minut następnie dodać około 40g zimnego masła gotować
jeszcze chwile aż sos zgęstnienie doprawić solą i pieprzem. Udekorować drobnymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz