Makaron Castellane z polędwiczką wieprzową i brązową pieczarką



Składniki /3porcje
250g makaronu Castellane
150g polędwiczki wieprzowej
40g cebuli
100g pieczarki brązowej
3-4szt pomidora suszonego
50g orzechów nerkowca lub piniowe
50ml wina białego
30-40ml oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki
wiórki parmezanu do posypania
sól, pieprz



Pieczarki pokroić w grube plastry. Cebule kroimy w piórka. Polędwiczkę i pomidora suszonego pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente  w osolonej wodzie.
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarkę, następnie dokładamy cebule i smażymy aż się zeszkli, dokładamy polędwiczkę i pomidory suszone smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem następnie podlewamy winem gotujemy 2-3 minuty aż alkohol odparuje dokładamy ugotowany makaron mieszamy dokładnie z sosem. Na koniec makaron posypujemy orzechami, posiekaną natką i wiórkami parmezanu.


Komentarze

Popularne posty