Stek z rostbefu na pęczaku z soczewicą czarną i sosem z borówki amerykańskiej
Składniki /3porcje
3 steki z rostbefu 250g
150g kaszy pęczak
100g czarnej soczewicy
150g borówki amerykańskiej
50ml bulionu wołowego
50ml wina czerwonego
½ cm imbiru
40g cebuli
1 ząbek czosnku
masło klarowane
kolendra, chilli, rozmaryn, olej
sól, pieprz, cukier
Gałązkę rozmarynu posiekać z małą papryczką chilli. Steki
skropić olejem i natrzeć posiekanym rozmarynem z chilli. Odstawić na 6 godz.
żeby się zamarynował.
Pęczak przepłukać zimną wodą, i ugotować w osolonej wodzie.
(na jedną część kaszy dwie części wody) Gotujemy około 15-20 minut, aż kasza
wchłonie wodę.
Ugotować soczewicę. Pokroić cebulę i czosnek w drobną
kostkę, podsmażyć na maśle.
Do zeszklonej cebuli dodać ugotowany pęczak, soczewicę i
posiekaną kolendrę doprawić solą i pieprzem.
Borówki włożyć do rondelka zasypać małą łyżeczką cukru dusić około 2 minut, następnie
zalać bulionem i winem, dodać starty imbir gotować na małym ogniu kilka minut
aż sos się zredukuje doprawić do smaku.
Steki usmażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2
minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz