Stek z antrykotu /gratin / panierowana skorzonera
4 steki z antrykotu
olej, rozmaryn, czosnek
Gratin
1kg ziemniaków
3 jajka
300ml śmietanki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Sos
150ml soku z pomarańczy
50-80ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
50g masła
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Panierowana skorzonera
500g skorzonery
4 łyżki tartego parmezanu
8 łyżek bułki tartej
3-4 jajka
sól, cukier, olej, ocet
Skorzonerę obieramy i wkładamy do wody z dodatkiem octu, aby
nie sczerniały.
Skorzonerę ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i
cukru.
Parmezan wymieszać z bułką tartą, jajka roztrzepać. Ugotowaną skorzonerę panierujemy w jajkach i bułce tartej usmażyć na oleju na złoto-brązowy
kolor.
Zagotować sok pomarańczowy z bulionem następnie dodać miód,
ocet balsamiczny i koncentrat pomidorowy gotować na małym ogniu około 10 minut,
pod koniec dodać masło i mieszać do połączenia się z sosem. Zaciągnąć sos mąką
ziemniaczaną z niewielką ilością wody.
Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy i posiekany czosnek.
Ziemniaki obrać i pokroić melakserem na cieniutkie plasterki,
ułożyć w formie do pieczenia i zalać masą śmietanową. Piec 60minut w 190°C
przykryć folią aluminiową. Pod koniec pieczenia zdjąć folie i zapiekać jeszcze
około 10-15minut.
Czosnek pokroić w plasterki, rozmaryn rozetrzeć w dłoni dodać
kilka łyżek oleju. Do marynaty włożyć antrykoty odstawić na 4-6 godz.
Rozgrzać patelnie grillową i smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz