Zielone curry z kurczakiem
Składniki pasty curry
2-3 zielone papryczki chilli
1 szalotka
1 pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
4 cm imbiru
1 limonka
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Imbir, szalotki i czosnek obrać drobno pokroić. Gorczyce,
kmin i nasiona kolendry uprażyć na suchej patelni. Z limonki zetrzeć skórkę i
wycisnąć sok. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w
blenderze.
Składniki na curry z kurczakiem /4porcje
500g piersi kurczaka
150g papryki zielonej
150g cukinii
100g pora tylko zielona część
400ml mleka kokosowego
100ml wody lub bulionu warzywnego
olej, sos sojowy, sos rybny, liście kolendry, limonka
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy 2-3 łyżki pasty curry podsmażamy
chwile aż zacznie pachnieć i wkładamy pokrojonego kurczaka smażymy około
2minut. Podsmażone mięso przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem kokosowym i
wodą. Na tej samej patelni, co smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w paski
paprykę smażymy około 2 minut. Pora i cukinie kroimy w paski (z cukinii usuwamy
pestki) dodajemy do papryki i smażymy jeszcze około minuty. Podsmażone warzywa
przekładamy do kurczaka i gotujemy aż kurczak będzie miękki. Na koniec
doprawiamy sosem rybnym lub sosem sojowym, sokiem z limonki i posypujemy
kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz