Brzuszek wieprzowy z puree chrzanowym i marchewką


Składniki /3porcje
700g boczku
3-4 gałązek tymianku
Sól, pieprz, kminek

500g ziemniaków
2 łyżki masła
100ml mleka
2 łyżeczki chrzanu

360g marchewki
2 gałązki tymianku
20-30g masła
Sól, cukier

 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka z dodatkiem masła mleka i chrzanu.
Marchewkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soli , cukru i tymianku.
Ugotowaną marchew podsmażamy na maśle.

Boczek zamarynować w przyprawach i odstawić minimum na 8 godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso owinąć dokładnie folią spożywczą i gotować około 1,5godziny ma minimalnym ogniu. Ugotowany boczek przestudzić będzie wygodniej porcjować , poporcjowany boczek podsmażyć  na oleju z dodatkiem masła  aż mocno się zrumieni.




Podać z ulubionym sosem np. pieprzowym
Sos pieprzowy ciemny
300ml bulionu
100ml wina czerwonego
50g cebuli
1 łyżeczka pieprzu zielonego w zalewie
1 łyżeczka mąki
20g masła
1 łyżeczka cukru
Olej ,sól

Cebule pokroić w drobną kostkę zeszklić na małej ilości oleju, dodać cukier i z karmelizować  następnie dodać pieprz i zalać winem. Jak wino się zredukuje dodać bulion i gotować kilka minut.
Z  mąki i masła przygotować zasmażkę i dodać do sosu doprawić solą.





Komentarze

Popularne posty