Brzuszek wieprzowy z puree chrzanowym i marchewką
Składniki
/3porcje
700g
boczku
3-4
gałązek tymianku
Sól,
pieprz, kminek
500g ziemniaków
2 łyżki masła
100ml mleka
2 łyżeczki chrzanu
360g
marchewki
2 gałązki
tymianku
20-30g
masła
Sól,
cukier
Ziemniaki
ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka z dodatkiem
masła mleka i chrzanu.
Marchewkę
ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soli , cukru i tymianku.
Ugotowaną
marchew podsmażamy na maśle.
Boczek
zamarynować w przyprawach i odstawić minimum na 8 godzin do lodówki.
Zamarynowane
mięso owinąć dokładnie folią spożywczą i gotować około 1,5godziny ma minimalnym
ogniu. Ugotowany boczek przestudzić będzie wygodniej porcjować , poporcjowany
boczek podsmażyć na oleju z dodatkiem
masła aż mocno się zrumieni.
Podać
z ulubionym sosem np. pieprzowym
Sos
pieprzowy ciemny
300ml
bulionu
100ml
wina czerwonego
50g
cebuli
1 łyżeczka pieprzu zielonego w zalewie
1
łyżeczka mąki
20g
masła
1 łyżeczka cukru
Olej
,sól
Cebule
pokroić w drobną kostkę zeszklić na małej ilości oleju, dodać cukier i z karmelizować następnie dodać pieprz i
zalać winem. Jak wino się zredukuje dodać bulion i gotować kilka minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę i dodać do
sosu doprawić solą.
Komentarze
Prześlij komentarz