Drożdżówki z czerwoną porzeczką


Składniki
500g mąki
50g drożdży
200g cukru
250ml mleka
2 żółtka
1 jajko
70g masła
Szczypta soli
300g porzeczki czerwonej

Drożdże utrzeć z łyżką cukru aż staną się płynne, następnie dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć lekko wyrobić podzielić na trzy części i rozwałkować prostokąty na każdą część wysypać porzeczki i zrolować , rolki pokroić na 2-3cm kawałki ułożyć na blaszce  powierzchnią ściętą do góry . Odstawić znowu do wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180ºC przez około 20minut.


Komentarze

Popularne posty