Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Składniki
500g mąki
50g drożdży
200g cukru
250ml mleka
2 żółtka
1 jajko
70g masła
Szczypta soli
300g porzeczki czerwonej
Drożdże utrzeć z łyżką cukru aż staną się płynne,
następnie dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć
do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjąć lekko wyrobić podzielić na
trzy części i rozwałkować prostokąty na każdą część wysypać porzeczki i
zrolować , rolki pokroić na 2-3cm kawałki ułożyć na blaszce powierzchnią ściętą do góry . Odstawić znowu
do wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180ºC przez około 20minut.
Komentarze
Prześlij komentarz