Klopsiki z sosem żurawinowym
Składniki na 2 osoby
400g mielone wieprzowo- wolowe
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej
tortilla
mieszanka sałat
oliwa
1 granat
100ml wina czerwonego
1 pomarańcza
100g żurawiny do mięsa
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy z jajem na jednolitą masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy małe kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
Sos żurawinowy:
Na patelnie nakładamy żurawinę i wino.
Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok, dokładamy do żurawiny. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy do zredukowania o połowę.
Tortillę podgrzewamy na patelni żeby była chrupka.
Powstały sos wylewamy na talerz nakładamy klopsiki (5 na porcje) i przykrywamy tortillą. Na powstały daszek nakładamy sałatę i pestki granata skrapiamy oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz