Pstrąg w gryczanej panierce na brukselce
Składniki (na dwie osoby)
Pstrąg
100g kaszy gryczanej
1 pęczek natki
1 pęczek koperku
6-8 listków mięty
250g brukselki
100g cebuli
50g rodzynek
75ml białego wina
jajko
30g masło
oliwa z oliwek
olej
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier
Pstrąga od filetować i usunąć skórę.
Panierka: natkę, koperek, miętę i kaszę gryczaną zblęderować.
Rodzynki namoczyć w winie 30min.
Cebulę pokroić w piórka podsmażyć 2-3 minuty na maśle z dodatkiem oliwy.
Brukselkę przekroić na połówki i dodać do cebuli i przesmażyć wszystko razem około
3 minut. Dodać wino z rodzynkami i dusić do odparowania.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.
Filety z pstrąga doprawić solą, pieprzem zamoczyć w jajku i obtoczyć w naszej panierce.
Smażyć na oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz