Żeberka w sosie barbecue
Składniki
Żeberka 300g (na porcje )
2-3 szt liście laurowe
4 szt ziela angielskie
1-2 ząbki czosnku
sól, papryka ostra
sos
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
150g powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka octu winnego czerwonego
olej
Sos
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć na oleju.
Dodać pozostałe składniki sosu i dusić na małym ogniu około 10minut.
Żeberka natrzeć posiekanym czosnkiem posypać papryką i solą ułożyć liście i ziele angielskie na żeberkach, mięso odstawić na 12-24h. Następnie obgotować żeberka 20minut.
Obgotowane żeberka posmarować sosem barbecue i piec w piekarniku 160ºC do miękkości obracając je kilka razy.
Komentarze
Prześlij komentarz