Marynowany łosoś w buraczkach na roszponce
Składniki
200g fileta łososia
łyżka soli
łyżka cukru
2 małe buraki
łyżka chrzanu
roszponka
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
krem balsamiczny
Łososia natrzeć grubą warstwą soli i cukru. Odstawić na 12
godzin.
Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręczniki. Jednego
buraka zetrzeć na tarce wymieszać z chrzanem i nałożyć na łososia. Odstawić na
kolejne 12 godzin.
Buraka ugotować ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę. W
rondelku rozgrzać miód dodać buraka mieszamy by dokładnie się pokrył doprawiamy
solą i pieprzem.
Z pomarańczy wycinamy cząstki układamy na roszponce,
posypujemy buraczkami i układamy usmażonego łososia.
Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i kremem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz