Marynowany łosoś w buraczkach na roszponce


Składniki
200g fileta łososia
łyżka soli
łyżka cukru
2 małe  buraki
łyżka chrzanu
roszponka
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
krem balsamiczny

Łososia natrzeć grubą warstwą soli i cukru. Odstawić na 12 godzin.
Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręczniki. Jednego buraka zetrzeć na tarce wymieszać z chrzanem i nałożyć na łososia. Odstawić na kolejne 12 godzin.
Buraka ugotować ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać miód dodać buraka mieszamy by dokładnie się pokrył doprawiamy solą i pieprzem.
Z pomarańczy wycinamy cząstki układamy na roszponce, posypujemy buraczkami i układamy usmażonego łososia.
Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i kremem balsamicznym.

Komentarze

Popularne posty