Łosoś faszerowany musem rybnym
Składniki:
400g fileta łososia
100g fileta ryby białej (np. mintaj, panga)
1 łyżka śmietany 22%
1 żółtko
1 pomarańcza
natka
sól, pieprz
Sos holenderski
100g masła
2 żółtka
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Żółtka, sól, pieprz i sok z cytryny ubijamy robotem. W
rondelku rozpuszczamy masło.
Musi być gorące, powolutku dodając masło do żółtek i
ubijamy.
Łososia przekroić na dwie porcje. Każdą porcje naciąć w
połowie by powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem.
Biały filet rozdrobnić w maszynce do mięsa. Dodać żółtko,
śmietanę, otartą skórkę i sok z połowy pomarańczy, drobno posiekać natkę, doprawić
solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Napełnić kieszonki musem. Gotować pod
przykryciem około 10minut. Ilość wody nie może przekroczyć 1/3 wysokości
łososia.
Komentarze
Prześlij komentarz