Łosoś faszerowany musem rybnym


Składniki:
400g fileta łososia
100g fileta ryby białej (np. mintaj, panga)
1 łyżka śmietany 22%
1 żółtko
1 pomarańcza
natka
sól, pieprz

Sos holenderski
100g masła
2 żółtka
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

 Żółtka, sól, pieprz i sok z cytryny ubijamy robotem. W rondelku rozpuszczamy masło.
Musi być gorące, powolutku dodając masło do żółtek i ubijamy.


Łososia przekroić na dwie porcje. Każdą porcje naciąć w połowie by powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem.
Biały filet rozdrobnić w maszynce do mięsa. Dodać żółtko, śmietanę, otartą skórkę i sok z połowy pomarańczy, drobno posiekać natkę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Napełnić kieszonki musem. Gotować pod przykryciem około 10minut. Ilość wody nie może przekroczyć 1/3 wysokości łososia.


Komentarze

Popularne posty