Ciabatta z krewetkami i pikantnym sosem mango



 Składniki/4 porcje
4 ciabatty
400g krewetek (rozmiar 16-21 lub większe)
1 grejpfrut czerwony
1 czerwona cebula
rukola
2 jajka
mąka ziemniaczana
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu sojowego
½ papryczki chili
olej

Sos mango
200g mango z puszki
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili


Mango wraz z syropem zagotować i zmiksować. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili ponownie gotować około 3-4 minut aż zgęstnieje.

Z czosnku, chili i sos sojowego przygotować marynatę. Krewetki oczyścić i włożyć do marynaty na 30minut.
Grejpfrut obrać i wykroić cząstki, cebule pokroić w cienkie plastry.
Jaja roztrzepać z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i odrobiną lodowatej wody. Krewetki wyjąć z marynaty osuszyć, włożyć do masy jajecznej a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć w głębokim oleju około 4-5 minut na złoto-brązowy kolor.
Ciabattę przekroić i opiec na patelni grillowej lub w piekarniku. Na opieczoną bułkę nałożyć sos i pozostałe składniki kanapki ponownie polać sosem.


Komentarze

Popularne posty