Ciabatta z krewetkami i pikantnym sosem mango
Składniki/4 porcje
4 ciabatty
400g krewetek (rozmiar 16-21 lub większe)
1 grejpfrut czerwony
1 czerwona cebula
rukola
2 jajka
mąka ziemniaczana
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki sosu sojowego
½ papryczki chili
olej
Sos mango
200g mango z puszki
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
Mango wraz z syropem zagotować i zmiksować. Dodać wyciśnięty
ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili ponownie gotować około 3-4 minut aż
zgęstnieje.
Z czosnku, chili i sos sojowego przygotować marynatę. Krewetki
oczyścić i włożyć do marynaty na 30minut.
Grejpfrut obrać i wykroić cząstki, cebule pokroić w cienkie
plastry.
Jaja roztrzepać z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i
odrobiną lodowatej wody. Krewetki wyjąć z marynaty osuszyć, włożyć do masy
jajecznej a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć w głębokim oleju
około 4-5 minut na złoto-brązowy kolor.
Ciabattę przekroić i opiec na patelni grillowej lub w piekarniku.
Na opieczoną bułkę nałożyć sos i pozostałe składniki kanapki ponownie polać
sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz