Pierś kaczki na czarnej soczewicy z dynią i sosem wiśniowym



Składniki /2 porcje

2 piersi kaczki
150g czarnej soczewicy
150g dyni marynowanej
100g żurawiny suszonej
200g wiśni
6-8 plastrów imbiru marynowanego
3-4 łyżki miodu
60ml bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, majeranek

Sos wiśniowy:
Wiśnie z bulionem drobiowym i imbirem gotuj aż wiśnia zmięknie następnie zmiksuj. Zagotuj ponownie dodając miód i dopraw solą i pieprzem.

Dynie pokroić w drobną kostkę. Żurawinę przelać wrzącą wodą.
Soczewice ugotować w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z dynią, żurawiną i oliwą.
Piersi kaczki ponacinać od strony skóry, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Nagrzać piekarnik 180°C.
Położyć piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób wytopisz więcej tłuszczu ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika na 6minut.


Komentarze

Popularne posty