Pierś kaczki na czarnej soczewicy z dynią i sosem wiśniowym
Składniki /2 porcje
2 piersi kaczki
150g czarnej soczewicy
150g dyni marynowanej
100g żurawiny suszonej
200g wiśni
6-8 plastrów imbiru marynowanego
3-4 łyżki miodu
60ml bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, majeranek
Sos wiśniowy:
Wiśnie z bulionem drobiowym i imbirem gotuj aż wiśnia zmięknie następnie
zmiksuj. Zagotuj ponownie dodając miód i dopraw solą i pieprzem.
Dynie pokroić w drobną kostkę. Żurawinę przelać wrzącą wodą.
Soczewice ugotować w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z
dynią, żurawiną i oliwą.
Piersi kaczki ponacinać od strony skóry, natrzeć solą,
pieprzem i majerankiem.
Nagrzać piekarnik 180°C.
Położyć piersi skórą do dołu na zimną patelnie (w ten sposób
wytopisz więcej tłuszczu ze skóry) smaż około 4minut z każdej strony. Przełóż
do nagrzanego piekarnika na 6minut.
Komentarze
Prześlij komentarz