Schab w sosie cydrowym z puree ziemniaczano jabłkowym
Składniki /2porcje
400g-360g schabu
500g ziemniaków
250g jabłek
masło
30g cebuli
200ml cydru
1/2cm imbiru
olej, sól, pieprz, pieprz czerwony
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. W połowie czasu gotowania
dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka i dogotować do miękkości z
ziemniakami. Ugotowane ziemniaki odlać dodać łyżkę masła i ugnieść puree.
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Imbir obrać,
zetrzeć na drobnej tarce dodać do zeszklonej cebuli, zalać cydrem gotować na
małym ogniu aż zredukuje się o połowę na koniec dokładamy dwie łyżki masła i doprawiamy
solą.
Schab pokroić na dwa steki doprawić solą i pieprzem, smażyć na
oleju około 4 minuty z każdej strony.
Gotowe danie posypać ziarenkami czerwonego pieprzu
Komentarze
Prześlij komentarz