Tarta z kozim serem i warzywami
Tarta
250g mąki
125 masła
1 jajko
sól
Nadzienie
150g fasolki szparagowej
150g cukinii
200g sera koziego (rolada)
150g buraka
70g orzechów włoskich
6 łyżeczek cukru
200ml śmietanki 30%
3 jaja
1 ząbek czosnku
sól ,pieprz
Mąkę posiekać z masłem. Dodać jedno jajko, 2 łyżki wody
zimnej i ½ łyżeczki soli zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez 30min.
Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanej mąką
stolnicy i przełożyć do formy. Spód podziurkować widelcem. Piec w temp.190°C
około10-15minut na złoty kolor.
Orzechy zalać około 300ml wody dodać cukier i gotować
30minut.
Z fasolki obciąć końcówki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić
fasolkę i gotować około 6-7 minut, aby fasolka była ugotowana al dente. Następnie
pokroić na mniejsze kawałki.
Buraka ugotować w skórce. Ostudzić, obrać i pokroić w grube
plastry.
Cukinie pokroić w dużą kostkę.
Jaja roztrzepać z śmietaną dodać posiekany czosnek, doprawić
solą i pieprzem.
Na podpieczony spód tarty nałożyć fasolkę, cukinie plastry
buraka i koziego sera. Następnie zalać masą jajeczną i posypać orzechami. Wstawić
do pieca nagrzanego 180°C na 30-40 minut aż masa się zetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz