Tarta bezglutenowa z musem z białej czekolady
Składniki
1 kg kalafiora
2 jaja
400ml śmietanka 30%
100g serka mascarpone
25g cukru
100g białej czekolady
3szt banana
1szt pomarańczy
½ cytryny
granat
Kalafiora podzielić na różyczki i zetrzeć na tarce. W garnku
zagotować wodę i wrzucić rozdrobniony kalafior gotować około 10 minut,następnie
odcedzić na durszlaku i poczekać aż przestygnie. Wystudzony kalafior przełożyć na
ściereczkę i wycisnąć nadmiar wody.
Wyciśnięty kalafior wymieszać z jajami i wyłożyć masą
kalafiorową formę do tarty.
Piec w 200°C około 30-40 minut.
Owoce obrać ze skórek i pokroić.(pokrojone banany skropić
sokiem z cytryny by nie ciemniały)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
Do zimnej śmietany dodać serek mascarpone i ubijać aż będzie
sztywna, pod koniec ubijania dodać cukier.
Ubitą śmietanę dodaj do czekolady i delikatnie wymieszać
Na wystudzony spód tarty nałożyć dwa pokrojone banany i mus czekoladowy.
Na wierzch ułożyć pozostałe owoce.
Komentarze
Prześlij komentarz