Zupa krem z czerwonej kapusty i makaronem naleśnikowym



Składniki /4porcje
500g kapusty czerwonej
150g buraka czerwonego
50g cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
2L bulionu drobiowego
koperek          
sól, pieprz, ocet winny, cukier, olej
naleśniki lub grzanki

Buraka obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Cebule, czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać kapustę i buraka zalać bulionem i gotować około 30minut. Pod koniec gotowania dodać ocet i cukier, po czym miksujemy na gładki krem.
Ponownie zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem naleśnikowym lub grzankami, posypać koperkiem.
Naleśnika zrolować i pokroić w paski rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku aż staną się lekko chrupiące.

Komentarze

Popularne posty