Gravlax z dorsza
Składniki
500g polędwicy z dorsza
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
200g buraka
1 cytryna
1 pęczek koperku
1cm imbiru
Sól łączymy z cukrem, połowę mieszanki wysypujemy do
formy wkładamy rybę i przysypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy folią i obciążamy
(np. półmiskiem lub słoikiem) wstawiamy
do lodówki na minimum 12godz. Po tym czasie przepłukujemy rybę zimną wodą i
wycieramy ręcznikami papierowymi. Buraka ścieramy na drobnej tarce, siekamy
koper i imbir ścieramy skórkę cytryny-
dokładnie wymieszać, połowę wysypać do czystej formy ułożyć rybę i przysypać
resztą buraka .
Wstawić do lodówki na kolejne 12godzin. Po tym czasie
usunąć nadmiar buraka i pokroić w cienkie plastry dorsza.
Komentarze
Prześlij komentarz