Gravlax z dorsza



Składniki
500g polędwicy z dorsza
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
200g buraka
1 cytryna
1 pęczek koperku
1cm imbiru

Sól łączymy z cukrem, połowę mieszanki wysypujemy do formy wkładamy rybę i przysypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy folią i obciążamy (np. półmiskiem lub  słoikiem) wstawiamy do lodówki na minimum 12godz. Po tym czasie przepłukujemy rybę zimną wodą i wycieramy ręcznikami papierowymi. Buraka ścieramy na drobnej tarce, siekamy koper i imbir ścieramy skórkę cytryny- dokładnie wymieszać, połowę wysypać do czystej formy ułożyć rybę i przysypać resztą buraka .
Wstawić do lodówki na kolejne 12godzin. Po tym czasie usunąć nadmiar buraka i pokroić w cienkie plastry dorsza.

Komentarze

Popularne posty