Zupa rybna z ciecierzycą
Składniki/4porcje
1kg mieszanych ryb (użyłem : karasia, głowa pstrąga, karp)
400g ciecierzycy –puszka
400g pomidory pelati
100g cebuli
200g marchewki
100g selera naciowego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
50g masła
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
Sól, pieprz, olej
Resztki z oprawiania ryb myjemy, zalewamy zimną wodą
około 1,2L i gotujemy 30-40minut na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej z
masłem i podsmażamy cebule pokrojoną w
kostkę, jak się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, marchew i seler. Do warzyw dodajemy miód i smażymy kilka minut aż
zmiękną. Wywar rybny przecedzić przez drobne sitko. Do wywaru przełożyć
podsmażone warzywa, ciecierzyce i pomidory. Doprawić zupę solą, pieprzem,
tymiankiem, imbirem i papryką.
Gotować aż warzywa będą miękkie, podawać z kawałkami ryb
z wywaru.
rada: ten przepis, to
doskonały pomysł wykorzystania wszystkich pozostałości po oprawianiu ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz