Jagnięcina na czarnej soczewicy z dipem miętowym
Składniki/2 porcje
400g jagnięcina łopatka
200g czarnej soczewicy
200g fasoli (może być z puszki)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kminu
rzymskiego
2-3 utarte ziarna kardamonu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Ser feta
200g pomidorków koktajlowych
100g cebuli
500-600ml bulionu drobiowego
Dip miętowy
200g jogurtu
1 pęczek mięty
½ cytryny
Sól, pieprz
Mięte drobno posiekać dodać do jogurtu doprawić sokiem z
cytryny solą i pieprzem.
Gotowy sos umieść w lodówce, na co najmniej
godzinę, aby smaki się przegryzły.
Łopatkę pokroić w kostkę 2 na 2cm i zamarynować (cynamon,
kardamon, kmin, sól, pieprz, olej)
Zamarynowane mięso podsmażyć na oleju.
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, soczewice
przepłukać i dodać do cebuli zalać bulionem.
Gdy soczewica będzie na pół miękka dodać podsmażone mięso
i fasole gotować jeszcze kilka minut.
Do gotowego gulaszu dodać pokropione pomidorki i gotować
2-3minuty.
Posypać pokruszoną fetą i miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz