Jagnięcina na czarnej soczewicy z dipem miętowym




Składniki/2 porcje
400g jagnięcina łopatka
200g czarnej soczewicy
200g fasoli (może być z puszki)
½ łyżeczki cynamonu
½  łyżeczki kminu rzymskiego
2-3 utarte ziarna kardamonu
½  łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Ser feta
200g pomidorków koktajlowych
100g cebuli
500-600ml bulionu drobiowego

Dip miętowy
200g jogurtu
1 pęczek mięty
½ cytryny
Sól, pieprz

Mięte drobno posiekać dodać do jogurtu doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem.
Gotowy sos umieść w lodówce, na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

Łopatkę pokroić w kostkę 2 na 2cm i zamarynować (cynamon, kardamon, kmin, sól, pieprz, olej)
Zamarynowane mięso podsmażyć na oleju.
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, soczewice przepłukać i dodać do cebuli zalać bulionem.
Gdy soczewica będzie na pół miękka dodać podsmażone mięso i fasole gotować jeszcze kilka minut.
Do gotowego gulaszu dodać pokropione pomidorki i gotować 2-3minuty. 
Posypać pokruszoną fetą i miętą.



Komentarze

Popularne posty