Comber królika na smażonym ogórku i kluchą ziemniaczaną


Składniki/2porcje
Comber królika
1 pęczek natki
1 bułka kajzerka
Musztarda
Sól, pieprz, olej, masło

Klucha ziemniaczana  alla kopytka
350g ziemniaków gotowanych
50g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
50g śliwki suszonej

Smażone ogórki
150g ogórków konserwowych
80g cebuli
50g pomidorków koktajlowych
1 łyżka miodu


Comber wykroić z kości doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej następnie dodać łyżkę masła i usmażyć comber na złoto. Natkę i miąższ z bułki zmiksować aż składniki się połączą w czasie miksowania dodać 2-3 łyżki oleju. Obsmażony comber posmarować musztardą i posypać  kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10minut 180°C.


Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Ziemniaki łączymy z mąka pszenną i ziemniaczaną pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy drobno pokrojoną śliwkę. W razie potrzeby podsypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałki następnie kroimy pod kontem. Gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Opcjonalnie po ugotowaniu  można usmażyć na złoto.


Cebule pokroić w piórka podsmażyć na złoto, następnie dodać miód i ogórka pokrojonego w paski smażyć kilka minut, pod koniec dodajmy pokrojone pomidorki koktajlowe doprawić solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty