Comber królika na smażonym ogórku i kluchą ziemniaczaną
Składniki/2porcje
Comber królika
1 pęczek natki
1 bułka kajzerka
Musztarda
Sól, pieprz, olej, masło
Klucha ziemniaczana alla kopytka
350g ziemniaków gotowanych
50g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
50g śliwki suszonej
Smażone ogórki
150g ogórków konserwowych
80g cebuli
50g pomidorków koktajlowych
1 łyżka miodu
Comber wykroić z kości doprawić solą i pieprzem. Na patelni
rozgrzać olej następnie dodać łyżkę masła i usmażyć comber na złoto. Natkę i
miąższ z bułki zmiksować aż składniki się połączą w czasie miksowania dodać 2-3
łyżki oleju. Obsmażony comber posmarować musztardą i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10minut 180°C.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w
maszynce. Ziemniaki łączymy z mąka pszenną i ziemniaczaną pod koniec wyrabiania
ciasta dodajemy drobno pokrojoną śliwkę. W razie potrzeby podsypać więcej mąki.
Ciasto dzielimy na części i formujemy wałki następnie kroimy pod kontem. Gotujemy
w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Opcjonalnie po ugotowaniu można usmażyć na złoto.
Cebule pokroić w piórka podsmażyć na złoto, następnie dodać
miód i ogórka pokrojonego w paski smażyć kilka minut, pod koniec dodajmy pokrojone
pomidorki koktajlowe doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz