Roladka schabowa z pesto orzechowym na ryżu z boczniakami i sosem różanym



Składniki /2porcje
2 kotlety schabowe
150g ryżu
50g cebuli
150g boczniaków
30g rodzynek
Sól, pieprz, olej

PESTO ORZECHOWE
100g orzechów nerkowca
20g sera grana padano
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki
50ml oliwy

SOS  RÓŻANY
150ml soku z jabłek
30-40g konfitury różanej
3-4 plastry imbiru
15g masła
ocet winny

Sos
Sok jabłkowy gotować razem z imbirem aż się zredukuje o połowę, następnie usunąć imbir i rozprowadzić konfiturę w soku. Gotować  na małym ogniu aż pojawią się drobne bąbelki do sosu dodać kilka kawałków masła i rozprowadzić w sosie, doprawić solą i pieprzem opcjonalnie dodać ocet.(Ilość octu zależy od zawartości cukru w soku)

Pesto
Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do blendera wrzucić czosnek, uprażone orzechy i starty ser.  Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę dodając stopniowo oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem dodać posiekaną natkę.

Ugotować ryż w osolonej wodzie dodając rodzynki.(2 części wody na 1 część ryżu , użyłem ryż paraboliczny)
Schab cienko rozklepać doprawić solą i pieprzem nałożyć Pesto orzechowe i zrolować .
Oprószyć mąką obsmażyć na złoto i przełożyć do piekarnika na 10-12 minut 180°C.
Cebule pokroić w piórka zeszklić na oleju następnie dodać boczniaki pokrojone w paski smażyć około 5 minut aż zmiękną.
Usmażone boczniaki wymieszać z ryżem.


Komentarze

Popularne posty