Roladka schabowa z pesto orzechowym na ryżu z boczniakami i sosem różanym
Składniki /2porcje
2 kotlety schabowe
150g ryżu
50g cebuli
150g boczniaków
30g rodzynek
Sól, pieprz, olej
PESTO ORZECHOWE
100g orzechów nerkowca
20g sera grana padano
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki
50ml oliwy
SOS RÓŻANY
150ml soku z jabłek
30-40g konfitury różanej
3-4 plastry imbiru
15g masła
ocet winny
Sos
Sok jabłkowy gotować razem z imbirem aż się zredukuje o połowę,
następnie usunąć imbir i rozprowadzić konfiturę w soku. Gotować na małym ogniu aż pojawią się drobne bąbelki do
sosu dodać kilka kawałków masła i rozprowadzić w sosie, doprawić solą i pieprzem
opcjonalnie dodać ocet.(Ilość octu zależy od zawartości cukru w soku)
Pesto
Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas
mieszając. Do blendera wrzucić czosnek, uprażone
orzechy i starty ser. Wszystko dokładnie
zmiksować na gładką masę dodając stopniowo oliwę do uzyskania odpowiedniej
konsystencji. Doprawić solą i pieprzem dodać posiekaną natkę.
Ugotować ryż w osolonej wodzie dodając rodzynki.(2 części
wody na 1 część ryżu , użyłem ryż paraboliczny)
Schab cienko rozklepać doprawić solą i pieprzem nałożyć Pesto
orzechowe i zrolować .
Oprószyć mąką obsmażyć na złoto i przełożyć do piekarnika
na 10-12 minut 180°C.
Cebule pokroić w piórka zeszklić na oleju następnie dodać
boczniaki pokrojone w paski smażyć około 5 minut aż zmiękną.
Usmażone boczniaki wymieszać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz