Łosoś w teriyaki na rzodkwi z sałatą frize


Składniki/2porcje

200g łososia
200g rzodkwi
Garść sałaty frizee
20g masła
Sól, pieprz, cukier, olej

Marynata
50ml sosu teriyaki
1 ząbek czosnku
1cm imbiru

Sos do sałaty
1 łyżka octu winnego
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka musztardy


Łososia pokroić w cienkie plastry około 3mm zalać sosem teriyaki, posiekanym czosnkiem i imbirem odstawić do zamarynowania na 20minut.
Rzodkiew obrać pokroić w grube słupki ugotować  al dente  w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowaną rzodkiew  podsmażyć na maśle  doprawić  solą i pieprzem.  
Łososia usmażyć na oleju 30 sekund z każdej strony.

Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól i musztardę wymieszać, następnie dodać olej, mieszać aż składniki się połączą. Powstały sos wymieszać z sałatą.

Komentarze

Popularne posty