Łosoś w teriyaki na rzodkwi z sałatą frize
Składniki/2porcje
200g łososia
200g rzodkwi
Garść sałaty frizee
20g masła
Sól, pieprz, cukier, olej
Marynata
50ml sosu teriyaki
1 ząbek czosnku
1cm imbiru
Sos do sałaty
1 łyżka octu winnego
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka musztardy
Łososia pokroić w cienkie plastry około 3mm zalać sosem
teriyaki, posiekanym czosnkiem i imbirem odstawić do zamarynowania na
20minut.
Rzodkiew obrać pokroić w grube słupki ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowaną rzodkiew
podsmażyć na maśle doprawić solą i pieprzem.
Łososia usmażyć na oleju 30 sekund z każdej strony.
Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól i musztardę wymieszać,
następnie dodać olej, mieszać aż składniki się połączą. Powstały sos wymieszać
z sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz