Indyk w sosie tuńczykowym
Składniki
1kg piersi z indyka
50g masła
1 łyżka posiekanej natki
Sól, pieprz, tymianek
1puszka tuńczyka w sosie własnym 130g
4 filety anchovies
1 łyżeczka kaparów
3 łyżki majonezu
Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło. Natkę posiekać
dodać do masła doprawić szczyptą soli wymieszać do połączenia składników.
Utarte masło uformować w prostokąt i zamrozić.
Pierś indyczą po nakłuwać długim wąskim nożem, w otwory powkładać
pokrojone kawałki masła.
Pierś doprawić solą, pieprzem i tymiankiem odstawić do
zamarynowania na 12godzin.
Pierś pieczemy około 50 minut 180°C
Tuńczyka odcedzić z zalewy, włożyć do blendera, dodać
filety anchovies, majonez i kapary zmiksować.
Komentarze
Prześlij komentarz