Indyk w sosie tuńczykowym



Składniki
1kg piersi z indyka
50g masła
1 łyżka posiekanej natki
Sól, pieprz, tymianek

1puszka tuńczyka w sosie własnym 130g
4 filety anchovies
1 łyżeczka kaparów
3 łyżki majonezu

Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło. Natkę posiekać dodać do masła doprawić szczyptą soli wymieszać do połączenia składników. Utarte masło uformować w prostokąt i zamrozić.
Pierś indyczą po nakłuwać długim wąskim nożem, w otwory powkładać pokrojone kawałki masła.
Pierś doprawić solą, pieprzem i tymiankiem odstawić do zamarynowania na 12godzin.
Pierś pieczemy około  50 minut 180°C

Tuńczyka odcedzić z zalewy, włożyć do blendera, dodać filety anchovies, majonez i kapary zmiksować.


Komentarze

Popularne posty