Tagliatelle z kurkami i boczkiem
Składniki /2 porcje
130g mąki pszennej
130g mąki kukurydzianej
3 jaja
200g kurek
100g boczku
50g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki
50g masła
100ml wina białego
sól, pieprz
Z mąk, jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią
spożywczą i odłożyć do lodówki na 30minut. Ciasto podzielić na części i
rozwałkować podsypując mąką, pokroić na paski. Kurki dokładnie umyć i osuszyć,
pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w paski. Na patelni podsmażyć boczek
dodać cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, smażyć kilka minut
następnie dodać kurki podsmażyć jeszcze chwile doprawić solą, pieprzem i zalać
winem, dusić aż płyn się zredukuje o połowę dodać zimne masło, gdy się rozpuści
wkładamy ugotowany al dente makaron oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Posypać
posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz