Tagliatelle z kurkami i boczkiem



Składniki /2 porcje
130g mąki pszennej
130g mąki kukurydzianej
3 jaja
200g kurek
100g boczku
50g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki
50g masła
100ml wina białego
sól, pieprz

 Z mąk, jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30minut. Ciasto podzielić na części i rozwałkować podsypując mąką, pokroić na paski. Kurki dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w paski. Na patelni podsmażyć boczek dodać cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, smażyć kilka minut następnie dodać kurki podsmażyć jeszcze chwile doprawić solą, pieprzem i zalać winem, dusić aż płyn się zredukuje o połowę dodać zimne masło, gdy się rozpuści wkładamy ugotowany al dente makaron oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. 


Komentarze

Popularne posty