Tarta jagodowa
Składniki
150g masła
300g mąki
1jajko + 1 żółtko
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g jagód
kisiel jagodowy lub czarna porzeczka
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj zimne masło i
posiekaj. Dodaj jaja, śmietanę i cukier zagnieść ciasto.
Ciasto zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj
widelcem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C około 15 minut.
Odmierz 350ml wody połowę zagotuj, w zimnym płynie rozmieszaj
kisiel i wlej do wrzątku.
Zagotuj intensywnie mieszając. Na wystudzoną tarte wyłóż
jagody i wystudzony kisiel.
Komentarze
Prześlij komentarz