Schab pieczony z sosem jarzębiny



Składniki
1kg Schabu bez kości
100g boczku
150ml wina czerwonego
30g jarzębiny suszonej
1 łyżka miodu
sól, pieprz, goździki, cynamon, czosnek, majeranek

Boczek pokroić w cienkie słupki zamrozić.
Nożem zrobić otwory w schabie, w które następnie wpychamy zamrożony boczek.
Doprawiamy mięso solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Pozostawiamy mięso na 4 godz. Pieczemy w 180°C około 1godz.
(żeby schab nie był suchy wkładamy go do rękawa foliowego lub owijamy folią aluminiową)
Jarzębinę namoczyć w winie.
Sos który powstał podczas pieczenia zlewamy do rondelka dodajemy jarzębinę z winem i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem miodu szczyptą cynamonu i goździkiem.
Gdy sos się zredukuje polewamy nim schab.


Komentarze

Popularne posty