Stek z ligawy w occie balsamicznym i puree z selera
Składniki:
1duży seler
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Selera obrać ugotować w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy
z dodatkiem masła i przypraw.
Składniki:
500g ligawy (na 2 osoby)
100ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
Ocet balsamiczny łączymy z miodem, posiekanym czosnkiem,
rozmarynem oraz solą i pieprzem.
Marynatą zalewamy mięso, odstawiamy na 4godz.
Następnie należy wykroić steki i usmażyć. Marynatę
przelewamy przez sito i podgrzewamy aż zredukuję się o połowę. Powstałym sosem
polewamy mięso.
Komentarze
Prześlij komentarz