Skrzydełka cytrusowe z ryżem barwionym hibiskusem
Składniki:
Skrzydełka 6szt
150g brzoskwinia-puszka
150g ryż
1szt pomarańczy
1szt cytryny
2cm imbiru
3szt torebki herbaty hibiskus
mąka kukurydziana
sól, pieprz, goździki, cynamon
olej
Marynata: zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok
z owoców, zetrzeć połowę imbiru, dodać 3-4 goździki szczyptę cynamonu oraz sól
i pieprz do smaku.
Od skrzydełek odciąć lotki, skrzydełko przeciąć na połowę i
włożyć do marynaty na minimum 4 godz.
Sos brzoskwiniowy: brzoskwinie z połową syropu z puszki przełożyć
do rondelka dodać pozostały starty imbir gotować aż syrop zredukuje się o
połowę. Zblęderować doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować ryż w osolonej wodzie (na 1 część ryżu 2,5 części wody),
gdy woda zacznie się gotować włożyć herbatki hibiskusa. W połowie czasu gotowania
wyjąć herbatki, woda ma już intensywną barwę.
Skrzydełka wyjąć z marynaty obtoczyć w mące kukurydzianej i
usmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz