Ciasto serowo makowe
Składniki
200g Mąka
100g masła
300g cukru
cukier waniliowy
6 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
900g gotowej masy makowej
1kg sera 3-krotnie mielonego
100g czekolada gorzka
50g czekolady białej
otarta skórka z pomarańczy
Z mąki, masła, 150g cukru, 3żółtek, proszku do pieczenia i
cukier waniliowego zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce.
Pozostałe żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę
następnie dodać ser i skórkę z pomarańczy -wymieszać. Wysmarować tortownicę
masłem i wysypać bułką tartą.
Wkładamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 10minut w
temperaturze 200°C
Na podpieczone ciasto nakładamy masę makową i serową
pieczemy 40minut w temperaturze 180°C.
Czekoladę czarną i białą rozpuszczamy w kuchence
mikrofalowej lub na parze.
Na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę czarna następnie białą i rozprowadzamy patyczkiem nadając jej wzór.
Komentarze
Prześlij komentarz