Zupa krem chrzanowy z ozorkiem
Składniki
150g boczku wędzonego
100g pietruszki
100g cebuli
50g selera
60-90g chrzanu
100ml śmietany 18%
2szt ozorka wieprzowego
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebule, pietruszkę i seler pokroić w grubą kostkę, dodać do
boczku i jeszcze chwilę smażyć.
Następnie zalać wodą około 1L i gotować do miękkości, całość
zmiksować.
Dodać śmietanę i chrzan (ilość chrzanu zależy od własnego
smaku-ostrości)
Doprawić solą i pieprzem zagotować.
Ozorki umyj i ugotuj do miękkości, dodając liść laurowy,
ziele angielskie i sól.
Po ugotowaniu z jeszcze ciepłych języków zdejmij skórę.
Pokrój w cienkie paski.
Z pokrojonych ozorków ułóż gniazdko i wlej zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz