Sałatka z cytrusów
80g Sałata
1szt pomarańcza
1szt grejpfrut
30g mieszanki kiełków
1L mleka
1szt cytryny
1szt peperoni
1 łyzka octu winnego
2 łyżki miodu
sól
W pierwszym kroku musimy sami zrobić biały ser.
Mleko wstawiamy do podgrzania i zakwaszamy połową cytryny. Podgrzewamy do czasy wytrącania się włókien białka temperatura mleka nie może przekroczyć 80˚C.
Jak ser oddzieli się od serwatki zlewamy przez sitko dodajemy szczyptę soli i posiekaną peperoni, zawijamy w lnianą ściereczkę i odciskami resztę wody formując wałek, odkładamy na pewien czas. (ja trzymałem 3 godz)
Na sałatę układamy cząstki grejpfruta i pomarańczy na przemian, na środek kiełki.
Ser kroimy w kostkę i układamy na około.
Ocet winny mieszamy z miodem i polewamy naszą sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz